Skip to main contentSkip to navigationSkip to search

2023-12-07

iBoxen en given del i e-handelns infrastruktur

Charlotte Nordén är vd:n som klätt om det klassiska postorderföretaget Cellbes till fullfjädrad e-handlare. Hon ser att bostadsnära paket­boxar är en given del av den framtida infrastrukturen för e-handeln. – Det kommer krävas en stor utbyggnad i Sverige och jag ser fram emot att iBoxens nätverk fortsätter att växa, säger hon.

Charlotte Nordén har verkat mitt i omställningsresan till e-handel och stöpt om ett klassiskt postorderföretag till ett renodlat e-handelsföretag. Cellbes har expanderat och når nu flera nya målgrupper i hela Europa genom ett samarbete med Zalando. Och förra sommaren lanserade de en dedikerad sajt för Tyskland, cellbes.de.

Frågan många e-handlare nu kämpar med är hur de ska få ut varorna till kunder på bästa sätt när paket­en trängs hos de lokala paket­ombuden samtidigt som allt fler konsumenter ratar ombuden till förmån för leverans­boxar och hemleverans­er.

"Utomhusboxar fyller en lucka"

– Trots att e-handelns omsättning har en dipp just nu så ökar paket­volymerna. Det innebär att det behövs fler olika leverans­alternativ och här fyller bostadsnära utomhusboxar en lucka som tidigare saknats i Sverige. För en del konsumenter passar det med hemleverans­er eller att man lämnar vid dörren medan andra absolut inte accepterar det, säger hon och fortsätter:

– Vi kommer förmodligen vilja ha paket­ på kvällstid om vi ska få det hemlevererat. Kunden kommer i alla fall vilja kunna definiera mycket tydligare när man vill ha paket­en, och följa leverans­erna, säger hon.

"Kunderna gillar flexibiliteten utomhusboxarna erbjuder"

Charlotte Nordén ser leverans­boxar som en given del i e-handelns infrastruktur i framtiden.

– Vi startade med leverans­boxar i Estland och Polen och i dag erbjuder vi boxleverans­ på flera marknader. Det fungerar väldigt bra och kunderna gillar flexibiliteten de erbjuder. I Sverige erbjuder vi nu även leverans­ till iBoxens nätverk av boxar i samarbete med C͟i͟t͟y͟M͟a͟i͟l͟. Jag tycker personligen att det är väldigt bekvämt att hämta ut varor i box och ser fram emot att iBoxens nätverk fortsätter att växa, säger hon.

Hon ser att leverans­boxar kan vara ett bra alternativ, framför allt i de större städerna. Det unika med iBoxen är att den placeras utomhus nära där människor bor, att den är tillgänglig dygnet runt och att den erbjuder en infrastruktur som är öppen för alla transportbolag.

"Öppet nätverk av boxar - ett superbra alternativ"

– Det kommer krävas fler leverans­alternativ framåt och vi kommer succesivt att erbjuda våra kunder fler alternativ. Utmaningen i större städer är trafiken. Man pratar om ”1̲5̲-̲m̲i̲n̲u̲t̲e̲r̲s̲-̲s̲t̲a̲d̲e̲n̲” i framtiden, att man ska kunna gå och cykla var som helst på 15 minuter. Då är ett öppet nätverk av leverans­boxar ett superbra alternativ, säger hon.

Just nu finns ca 1 600 iBoxen i 80 av Sveriges kommuner och nätverket når ca 50 procent av Sveriges hushåll. Utomhusboxar som står nära där konsumenten bor, dit man kan gå och hämta sitt paket­ utan att förhålla sig till öppettider, uppskattas enormt mycket. Ca 45% av konsumenterna ger betyg via iBoxens app med en genomsnittlig rating på 4,6 (av 5).

Sedan i våras har iBoxen även placerats ut i flera städer i Finland, och även där kommer fler boxar placeras ut.

Tillbaka till nyheter

Läs mer om: iBoxen - så funkar det

En del av hållbar E-handel

Presskontakt

Markus Trautmann

Markus Trautmann

Tel: +46 721-417 417
Email: markus.trautmann@iboxen.com