Skip to main contentSkip to navigationSkip to search

iBoxen – så funkar den

Pandemin har skyndat på näthandelns tillväxt och allt fler kommer shoppa online i framtiden. Det ställer nya krav på infrastrukturen för paket­leverans­er. Leverans­boxarna minskar antalet körda mil, sparar på miljön och är smidig för både konsumenter och handlare. 

Så funkar de – steg för steg.

Vad är en leverans­box?

En leverans­box är en box med ett visst antal luckor dit e-handlade varor både kan levereras för upphämtning samt användas för att returnera varor. Det finns olika typer av boxar; de som placeras inomhus i dagligvarubutiker/kiosker samt de som är mer robusta och står utomhus. iBoxen är en leverans­box som står utomhus - tillgänglig dygnet runt – som finns i bostadsområden och på platser där många passerar. iBoxen är batteridriven och kräver därför ingen strömkälla, är byggd för att kunna stå utomhus och har plats för 16 paket­ i olika storlekar.

Vad är iBoxen?

Infrastrukturbolaget iBoxen bygger en rikstäckande infrastruktur för leverans­boxar utomhus - tillgängliga för alla transportörer och konsumenter dygnet runt, vilket gör iBoxen unik. Konkret innebär det att alla invånare i Sverige framöver kommer att kunna hämta, returnera och skicka sina paket­ via en leverans­box nära sin bostad – oavsett vilken e-handelssajt de inhandlat sina varor från och vilken transportör som levererar paket­en.

Varför leverans­boxar?

En leverans­box utanför porten minskar behovet av hemleverans­er och onödigt spring i trapphus. Infrastrukturen av leverans­boxar gör det möjligt för e-handeln att fortsätta växa och samtidigt vara en del av omställningen till ett hållbarare samhälle med lägre utsläpp av CO2 och miljöpåverkan. Leverans­boxarna kommer att vara ett viktigt komplement till postombuden och kommer samtidigt kunna minska totala antalet leverans­er.

Under ett vanligt dygn skickas det idag ca 1,2 miljoner paket­ i Sverige och inom ett par år kommer antalet vara det dubbla – drygt 2 miljoner paket­ per dygn. Om vi vill ha städer med fler grönområden, färre bilvägar, mindre utsläpp och trafik så behövs investeringar i ny och förbättrad infrastruktur av leverans­boxar för att klara den ökande volymen av paket­.

Den fortsatta elektrifieringen av logistikbolagens fordonsflottor kombinerat med leverans­boxar genererar effektivare transporter och minskar även behovet av större fordon vid paket­leverans­er.

Hur använder man en leverans­box?

Den som handlar på nätet kan välja iBoxen som leverans­­alternativ hos allt fler e-handlare. Konsumenten får ett sms när varan anlänt till iBoxen. För att låsa upp luckan används iBoxens app i kombination med Mobilt BankID. Leverans­­boxen kan även användas av dig som privatperson eller företagare för att exempelvis byta, låna eller sälja begagnade varor via boxen. Eller varför inte låna verktyg av grannen, lämna över nyckeln till hantverkare eller överraska någon med en present. Läs mer här: iboxen.se/boka

Hur ser iBoxen ut?

iBoxen är stilren i utförandet. Boxen är drygt 205 centimeter högt, 110 centimeter brett och 70 centimeter djupt. Boxen väger drygt 400 kilo, är batteridriven och kräver ingen krånglig fast installation. Det krävs heller inget bygglov för att ställa ut den. Boxen är helt kostnadsfri och iBoxen ansvarar för installation och allt underhåll.

Vad krävs för att sätta upp en iBox?

För att sätta upp iBoxen krävs en plats utomhus som är tillgänglig dygnet runt. Boxen kan placeras helt fristående, eller mot en vägg eller annan struktur. I villaområden är en central placering i anslutning till en väg in eller ut ur området, eller mitt i, att föredra.

Läs om BRF Slottsallén som valt att ställa ut en leverans­box i sitt kvarter! 

Vill du ha en kostnadsfri iboxen till din fastighet? 

Boka en egen lucka i iBoxen

Läs mer här!