Över 1 000 svenskar över hela landet i åldrarna 20 – 74 år har fått frågor om hur de ser på årets julhandel i iBoxens undersökning, och om de föredrar att handla på nätet eller i butik.
Svenskarna kommer fortsatt att lägga mycket pengar på julklappsinköp, trots det skakiga omvärldsläget med rusande inflation, höjda räntor och skenande elpriser. 53 procent av de tillfrågade anger att de kommer att lägga lika mycket pengar som i fjol, 25 procent kommer att lägga något mindre medan 11 procent kommer att lägga mycket mindre. 65 procent av de tillfrågade i undersökningen kommer att handla lika många eller fler julklappar på nätet i år jämfört med förra året.
Trots att över hälften svarar att de kommer att lägga lika mycket på julklappsinköp som i fjol, uppger 75 procent av de tillfrågade att omvärldsläget ändå kommer att påverka julklappsinköpen i varierande grad.
– Det är intressant att så många som 60 procent ändå anger att de kommer att lägga lika mycket eller öka sin julklappsbudget i år, en budgetpost som ökat stadigt för svensken de senaste åren. Samtidigt så är det självklart så att högre utgifter skapar osäkerhet, säger Markus Trautmann.
På nätet eller i butik?
Hur handlar svensken då helst sina julklappar – på nätet eller i butik? Där är det jämt. 51 procent handlar helst i butik, medan 49 procent helst handlar på nätet. Det är dock stor skillnad mellan åldersgrupperna. Hela 67 procent av 35 - 44-åringarna föredrar att sköta sina julklappsinköp på nätet. Bland den yngsta målgruppen, 20 – 24, är det ganska jämnt fördelat mellan nätet och fysisk butik, medan pensionärer ännu inte riktigt verkar ha omfamnat näthandeln. Där handlar 75 procent helst sina julklappar i butik.
Dagens konsumenter är mer benägna att avbryta ett köp från en e-handlare om de inte erbjuder det leveransalternativ konsumenten vill ha. Därför gäller det att e-handlare erbjuder flera olika leveransalternativ.
Många julklappar som beställts på nätet hämtas idag ut hos paketombud, vilket varje år föranleder rubriker om överfulla ombud, paketkaos och köer. Bland de yngre konsumenterna (20-44 år) hämtar var femte person helst sitt paket i en paketbox som står utomhus nära sin bostad. Det rimmar väl med trender från andra undersökningar där paketboxar växer i popularitet mot ombud*.
– Fördelarna med utomhusboxar är att de alltid är tillgängliga, du slipper köer, de finns nära ditt hem eller där du dagligen passerar, och du kan hämta ditt paket när det passar dig. Dessutom behöver man inte ta bilen till ett paketombud vilket innebär mindre trafikbelastning och lägre utsläpp, säger Markus Trautmann.
Enligt undersökningen så är köer även den främsta anledningen till att inte handla sina julklappar i butik följt av tidsbrist och begränsat utbud. Rädslan för att smittas av covid verkar inte vara så stor, förutom i den äldsta målgruppen där ungefär var fjärde oroar sig för smitta i julhandeln.
Frågor från undersökningen
Kommer du att lägga mer pengar, lika mycket eller mindre på julklappsinköp än i fjol?
Mycket mer 1 procent
Något mer 6 procent
Lika mycket 53 procent
Något mindre 25 procent
Mycket mindre 11 procent
Hur handlar du helst dina paket i jul?
I butik 51 procent
På nätet 49 procent
Vad får dig att undvika att handla i fysiska butiker i jul? (flera val möjliga)
Köer 42 procent
Långa avstånd till butiker 24 procent
Begränsat utbud 34 procent
Tidsbrist 36 procent
Covid 16 procent
Annat 15 procent
Hur många julklappar kommer du att handla på nätet i år jämfört med förra året?
Många fler 2 procent
Något fler 7 procent
Ungefär lika många 56 procent
Något färre 11 procent
Mycket färre 7 procent
Vet ej 17 procent
Om du får möjlighet att välja själv, hur tar du helst emot dina paket som du handlat på nätet?
(ålder 25-34 i parantes)
Till ett paketombud (exempelvis mataffären eller den lokala handlaren) 42 procent (34 procent)
Till ett digitalt ombud (paketbox i butik eller köpcenter med begränsade öppettider) 16 procent (21 procent)
Hemleverans där jag måste vara hemma under ett visst tidsspann 6 procent (3 procent)
Till paketbox som står utomhus (nära där jag bor så att jag kan hämta paketet när jag vill) 14 procent (21 procent)
Till avsändande företags fysiska butik 2 procent (1 procent)
Lämnas utanför ytterdörren 21 procent (21 procent)
Resultatet baseras på en undersökning med 1 010 boende i Sverige 20-74 år via undersökningsföretaget Norstats panel i oktober 2022.
*Tidigare undersökningar som visar att paketboxar vinner mark:
E-barometern
Studie från Linköpings Universitet: Paketbox? Yes box!
E-handelsindikatorn
Så vill svenskarna få sina paket levererade
För mer information, kontakta:
Markus Trautmann, kommunikationschef iBoxen
mail: markus.trautmann@iboxen.com,
tfn: 0721-417 417
iBoxen
iBoxen utvecklar en rikstäckande infrastruktur för leveransboxar utomhus - tillgängliga för alla dygnet runt. Vi investerar stort med målet att alla Sveriges 4,7 miljoner hushåll - i såväl landsbygd som stad - enkelt och bekvämt ska kunna hämta, skicka och returnera sina paket via en leveransbox nära sin bostad eller där de dagligen passerar – oavsett var de handlar och vilken transportör som levererar paketen. Leveransboxarna är ett nödvändigt och bekvämt alternativ till ombuds- och hemleveranser.
iBoxens infrastruktur kan användas av alla transportbolag vilket gör det möjligt för e-handeln att fortsätta växa - på ett mer hållbart sätt. Boxarna leder till färre och kortare transporter på landsbygden och skapar förutsättningen för nattleveranser med elfordon i städer. iBoxen ägs av grundarna, Fastighets AB Balder, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) och Redito, och är finansierat för att skapa ett nätverk med boxar över hela Sverige. iBoxens leveransboxar använder programvara från företaget Qlocx.
Tillbaka till nyheter