De valde ämnet tack vare ett eget intresse för logistik samt att paketboxar är en relativt ny företeelse i Sverige.
– Det har inte gjorts så mycket forskning om detta tidigare i Sverige vilket var en Men det har också gjort vårt arbete ännu mer intressant, säger Caroline Kempe Sjöström.
Författarna har gått igenom en mängd studier, statistik, vetenskapliga artiklar och andra rapporter både från Sverige och utlandet, och även gjort en egen enkätundersökning, som ligger till grund för deras examensarbete
Paketboxar ökar i popularitet
I rapporten konstateras att e-handelns tillväxt i Sverige uppgick till 20 procent år 2021, enligt statistik från E-barometern. E-handeln som andel av den totala detaljhandeln steg år 2021 till 16 procent jämfört med året innan då den låg på 14 procent.
Under de senaste åren har paketboxarna också ökat i popularitet i Sverige. Caroline Kempe Sjöström och Hannah Sackbrook säger att bekvämligheten som boxarna medför är en viktig orsak till detta.
– Man vill kunna hämta sitt paket som en del av en vardaglig syssla, som på väg till eller från jobbet, utan att behöva passa några öppettider. Vi tror därför att det kommer att växa med boxar som står placerade utomhus, som iBoxen, säger Hannah Sackbrook.
Miljöaspekten är också en bidragande anledning till att fler och fler föredrar att få sina paket till en paketbox.
– Paketboxar är ett sätt att undvika leveranser som genererar mer utsläpp. Det är ett mer miljövänligt alternativ än Paketboxarna ger minskade utsläpp, minskat buller och mindre trängsel på vägar och i bostadsområden, säger Caroline Kempe Sjöström.
Får inte bli för många paketboxar
Författarna till rapporten “Paketbox? Yes box!” resonerar också kring att det samtidigt inte får bli för många paketbox-stationer.
– Vi har här diskuterat skillnaden mellan boxar som enskilda transportbolag äger och transportörsoberoende boxar, och tror att den boxlösning som alla transportbolag kan leverera till kan vara rätt ute. Här tror jag att iBoxen har stora möjligheter framåt, eftersom de erbjuder just detta, säger Hannah Sackbrook.
– I vår rapport gör vi jämförelsen med vanlig post – den vill vi ju inte behöva hämta i sju olika postlådor, utan vi vill ju ha all post till en brevlåda. Samma sak blir det med För kunden spelar det ingen roll vilken transportör som kör ut paketet, det viktiga är att kunna få det levererat på ett sätt som passar mig.
I rapporten utvecklas resonemanget ytterligare:
“Om alla paketboxföretag däremot placerar ut varsin paketbox på en geografiskt lämplig plats kommer sannolikt platsbrist uppstå. Enligt Svensk Digital Handels vd, Per Ljungberg är därför en transportörsberoende paketbox inte långsiktigt hållbart för kunder då det vore som att ha en postlåda utanför varje hus för varje postaktör. Detta tyder på att transportörsoberoende paketboxar kan vara framtiden”
Kunderna bryr sig inte om transportörer
Caroline Kempe Sjöström och Hannah Sackbrook har även tittat just på vikten för e-handlarna att ha en välfungerande så kallad “last mile”-lösning. I sin rapport skriver de om att forskning visar att last-mile leveransen formar kundens slutliga intryck av köpet och att kunden sällan särskiljer de olika transportörerna involverade i köpet.
– En av de mest populära lösningarna för att hantera ovanstående utmaningar är paketboxen, konstaterar författarna i sin rapport.
Hannah Sackbrook exemplifierar med att om en kund har e-handlat på exempelvis H&M så kommer denna att tycka att det är H&M som har gjort ett dåligt jobb om paketet inte levereras korrekt.
– Konsumenten förbiser ju ofta den som transporterar paketet, och därför blir det viktigt för e-handelsföretaget att välja flera bra leveranslösningar. Detta blir oftare och oftare en paketboxlösning eftersom fler och fler kunder vill hämta sina varor så, säger Hannah Sackbrook
Här finns rapporten i sin helhet