Skip to main contentSkip to navigationSkip to search

2022-01-03

Vd:n om 2022: ”iBoxen en del av samhällsbyggnaden”

Under 2022 kommer iBoxen finnas i minst 30 av de största städerna i Sverige. Inom ett par år ska alla svenska hushåll ha en leverans­¬box nära sin bostad eller där de dagligen passerar. – Vi är en nödvändig del av samhällsbyggnaden, säger Tim Jörnsen, vd på iBoxen.

Idag finns iBoxens drygt 700 leverans­boxar i Storstockholm, Storgöteborg, Norrköping, Malmö, Helsingborg, Lund, Karlstad, Södertälje, Gävle och Örebro. iBoxen är idag den enda oberoende aktören som utvecklar en rikstäckande och öppen infrastruktur av leverans­boxar där konsumenter kan hämta och framöver även returnera varor, oberoende av handlare och transportör.

iBoxen samarbetar redan med ett hundratal fastighetsägare och ett flertal kommuner där de ställt ut eller kommer att ställa ut leverans­boxar.

– Under 2022 kommer vi att öka tempot ytterligare, säger Tim Jörnsen.

Nyligen lanserade iBoxen även en spännande tjänst för lokal byteshandel tillsammans med Swish, där privatpersoner kan lämna och hämta varor i iBoxen.

– Det är ett samarbete vi är stolta över. Vi skapar förutsättningar för en friktionsfri byteshandel, och kan på så sätt bidra till en cirkulär ekonomi. Det känns viktigt för oss, säger Tim Jörnsen.

iBoxen har avtal med alla transportörer som inte har egna boxar, vilket innebär att deras kunder (e-handlarna) i sin tur kan erbjuda sina kunder fler bekväma leverans­alternativ­. Även de få transportörer som i dag inte levererar till iBoxens leverans­boxar har möjlighet att göra det utan att behöva göra några komplexa integrationer.

– 10 av Sveriges 13 största transportföretag är med på resan, vilket såklart är superkul. Vårt uppdrag är att ha rätt storlek på infrastrukturen och därmed säkra kapaciteteten för transportörerna och deras kunder. Jag törs lova spännande nyheter under 2022, säger Tim Jörnsen.


Med tanke på den kraftiga e-handelstillväxten blir leverans­boxarna ett nödvändigt och bekvämt alternativ till ombuds- och hemleverans­er. Den transportörsoberoende infrastrukturen innebär stora fördelar ur ett hållbarhetsperspektiv med stora mängder utsläpp att kapa genom möjligheten att konsolidera transporter.

Det blir också mindre trafik i bostadsområden och fler konsumenter kommer kunna gå eller cykla till boxarna för att hämta sina paket­.

– Alla kommer att vara beroende av e-handel i framtiden och därför är leverans­boxar som är öppna för alla transportörer en viktig och nödvändig del av samhällsbyggnaden i Sverige, säger Tim Jörnsen.

– Vi har fått bekräftat av väldigt många e-handlare, fastighetsägare och hållbarhetsprofiler att möjligheten att hämta alla paket­ på samma ställe är det bästa för konsumenterna och att det samtidigt bidrar till att minska antalet transporter och kapa utsläpp, säger Tim Jörnsen.

Infrastrukturbolaget iBoxen startades för cirka tio månader sedan. iBoxen ägs av grundarna, fastighetsbolaget Balder, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) och Redito, och är finansierat för att bygga ut nätverket med boxar över hela Sverige under de närmsta åren. iBoxens leverans­boxar använder programvara från företaget Qlocx.

E-handeln måste bli en motor för hållbar konsumtion.

Den öppna infrastrukturen är det bästa för konsumenterna.

Tillbaka till nyheter

Presskontakt

Markus Trautmann

Markus Trautmann

Tel: +46 721-417 417
Email: markus.trautmann@iboxen.com