Skip to main contentSkip to navigationSkip to search

2022-03-14

Transportörsneutrala paket­boxar positiva ur ett hållbarhets­perspektiv

Nu har de boende i samfälligheten Harörat fått ett eget paket­ombud i kvarteret. Johnny Skeppstedt är ordförande i samfälligheten i Hässelby Villastad och har lång erfarenhet från logistikbranschen. – Ett otroligt välkommet inslag med den transportörsneutrala lösningen - inte minst ur ett hållbarhets­perspektiv, säger han.

I Harörat i västra Stockholm har de boende under en längre tid tyckt att de har för mycket onödig trafik i området.

– Vi har diskuterat många lösningar, som att sätta upp vägbommar och fartgupp. Att sätta upp iBoxen blev en del i detta arbete för att minska antalet budbilar som kör i vårt område. 

– Det känns som en fantastiskt bra lösning att jag aktivt kan välja att få mina varor till boxen 50 meter bort i stället för att åka extra till en butik för att hämta mitt paket­, eller att en budbil ska åka extra hit för kanske enbart mitt paket­. Dessutom är iBoxen gratis för oss i föreningen.

Allt fler bostadsrätts- och samfällighetsföreningar börjar se fördelarna med iBoxen, som är byggd för att placeras utomhus. Det drygt två meter höga leverans­boxen är gjort av galvaniserad plåt och har plats för 16 paket­ i olika storlekar.

Att boxen är leverantörsneutral - det vill säga att iBoxen är öppen för alla transportbolag - är något som lockar många föreningar. Det bidrar till minskad trafik in till bostadsområden, och även behovet för de boende att ta bilen till olika uthämtningsställen för att hämta sina paket­.

Johnny Skeppstedt framhåller också hållbarhetsaspekten ur flera olika perspektiv.

– Jag har följt iBoxen sedan starten och uppskattar att de bygger en infrastruktur med leverans­boxar som alla kan utnyttja. Istället för att respektive transportbolag bygger sina egna lösningar.

– Många e-handlare och logistikbolag marknadsför sig hårt att de fokuserar på hållbarhet. Men idag kan jag köpa en tub tandkräm för 30 kronor och få fri hemleverans­. Nästa dag hänger den på min dörr. För mig är inte det hållbarhet utan ett skapat köpbeteende som inte är sunt. Varje hemleverans­ är förknippad med en ökad transportbelastning, så är det ju oavsett om budbilen går på el eller fossila bränslen. 

– Här kommer en uppmaning till alla sista-milen-transportörer: Ta vara på möjligheten att ansluta er till iBoxen, det effektiviserar er verksamhet och hjälper oss konsumenter.

 

Tillbaka till nyheter

Läs mer om: iBoxen - så funkar det

Vill du ha en box vid din fastighet?