Skip to main contentSkip to navigationSkip to search

2022-03-08

Framtidskommun satsar på iBoxen

Härryda kommun är ständigt på jakt efter nya lösningar som kan vara med och bygga framtidens samhälle.

Nu har de inlett ett samarbete med iBoxen.

– Vi vågar testa nya spännande lösningar som skapar mindre miljöpåverkan och är bättre för konsumenten, säger Fredrik Olsson, näringslivschef på Härryda Kommun.

Härryda kommun, utanför Göteborg, växer i rasande fart. I fjol ökade invånarantalet med 2 procent. Och fler förväntas flytta in. En ny stadsdel, Landvetter Södra, planeras bli hem för 25 000 – 36 000 invånare när den är byggd.   

– Våra politiker är väldigt intresserade av nya tekniska lösningar. Ledorden för projektet är innovativ, internationell, modern och mänsklig. Alla innovativa sätt att flytta varor och människor är viktigt, säger Fredrik Olsson. 

När kommunen fick höra talas om iBoxen blev de snabbt övertygade om att iBoxens ambitioner gick hand i hand med Härrydas. Därför valde kommunen att inleda ett samarbete.

– Vi är väldigt tunga på företagarsidan i kommunen, dessutom har vi flygplatsen som genererar otroligt många transporter. Vi måste hitta nya logistiklösningar för vägnätet klarar inte av det här, säger Fredrik Olsson.

iBoxens infrastruktur är transportörsneutral, vilket innebär att det är ett öppet nätverk med leverans­boxar utomhus, som alla transportbolag kan leverera till. Boxarna bidrar till minskade utsläpp, mindre trafik på kommunens vägar och en bättre trafiksäkerhet. Det innebär också att det skapar möjlighet för transportbolagen att i framtiden kunna samordna leverans­er, något som kommer bli enormt viktigt för Härryda i framtiden.   

Men det var att iBoxen även öppnar upp för privatpersoner som vägde tyngst för Härryda. Förutom att kommunens invånare kan returnera och hämta ut e-handlade varor via iBoxen, så kan de även exempelvis sälja begagnade varor eller låna ut saker till varandra.

– Det var väldigt lockande. Det här handlar mycket om att vi är kommunen som har som vision att vi vågar. Vi vågar testa nya spännande sätt som bidrar till mindre miljöpåverkan och är bättre för oss som bor i kommunen, säger Fredrik Olsson.

Härryda månar också om 24-timmarsstaden, och vill ha ett levande samhälle med lokala handlare som ger liv åt centrummiljöerna.  

– Det är jättebra att de boende exempelvis kan hämta ut sin bok utanför den lilla bokhandlaren när de kommer hem från jobbet och butiken har stängt.

iBoxen i Sverige den 31 maj 2022

  • finns tillgänglig för ca 40 procent av Sveriges invånare

  • finns i 46 av Sveriges kommuner

  • har placerat ut 1 050 boxar

  • leverans­boxarna uppskattas av konsumenterna med ett betyg på mellan 4,6-4,8 på en 5 gradig skala

Tillbaka till nyheter

Läs mer om: iBoxen - så funkar det

Vill du ha en box vid din fastighet?