E-handeln i Sverige har ökat rejält de senaste åren och i samband med pandemin så har utvecklingen närmast exploderat. Och när allt fler väljer att handla digitalt så ökar också risken för att råka ut för bedragare.
Jan Olsson är kriminalkommissarie på nationellt it-brottscentrum, och kanske landets främste expert på den här typen av brottslighet.
– De senaste 13-14 åren har jag jobbat uteslutande med internetrelaterade brott. Allt från kortbedrägerier till ransomware-attacker mot myndigheter, dataintrång och kreditbedrägerier. Egentligen hänger allt ihop, säger Jan Olsson.
Varje år anmäls över 200 000 brott som går att koppla till internetrelaterad brottslighet. Men det är sannolikt bara toppen av ett isberg.
– Vi vet att mörkertalet är enormt och vi klarar inte av att utreda alla anmälningar som sköljer över oss. Därför är det viktigt för oss inom polisen att samarbeta med privata företag och andra myndigheter för att hitta nya preventiva lösningar på den här problematiken.
En sådan lösning som Jan Olsson välkomnar är leveransboxar från iBoxen. Förutom att det innebär minskade utsläpp och ökad tillgänglighet så är leveransboxarna nämligen också ett säkrare alternativ för att hantera paket.
– Det här är en utveckling som vi eftersträvar och människan vill ha det så bekvämt som möjligt. iBoxen kräver att man identifierar sig med e-legitimation när man hämtar ut sitt paket och det innebär den högsta säkerhet som vi har idag och ett mycket bättre alternativ för leveranser än att få paketen hem till dörren, säger Jan Olsson.
När paketbud inte kontrollerar mottagarens identitet på ett tillfredställande sätt ökar nämligen risken för att bedragare ska kunna beställa varor i någon annans namn. Kreditbedrägerier av den här typen omöjliggörs genom iBoxens autentisering med bank-ID.
– Det är enkelt för de här bedragarna att skaffa ett fejkat id-kort som ser så verkligt ut att inte ens jag skulle kunna se att det är en förfalskning. Men e-legitimation har en helt annan nivå av säkerhet, säger Jan Olsson.
iBoxens leveransboxar är placerade utomhus. Men det innebär inte att de därmed skulle utgöra attraktiva mål för inbrottsförsök, enligt Jan Olsson. Boxarna är betydligt säkrare än vanliga brevlådor som står vid tomtgränsen. Plåten är tjock och låsmekanismen är mer avancerad än på boxar som står inomhus.
– De varor som levereras till leveransboxar har inte, såvitt jag förstår, ett så attraktivt stöldvärde. Därför är det inte heller värt besväret för kriminella personer att bryta sig in i leveransboxarna – ett brott som har ett straffvärde på upp till två års fängelse. Det är klart att man kan bryta upp en leveransbox – man kan bryta sig in i en bank också. Men det här är personer som inte vill åka fast, och då är risken alldeles för stor jämfört med att ägna sig åt till exempel nätbedrägeri, säger Jan Olsson.
Tillbaka till nyheter