Skip to main contentSkip to navigationSkip to search

2021-12-16

Framtidsspaningen: ”Dark warehouses och leverans­boxar utanför varje hem”

E-handelsgurun Anton Johansson tror att infrastrukturen för digital handel kommer förändras dramatiskt de närmaste fem åren. – Jag tycker att iBoxen är jättespännande, och det är väldigt bra att det är en så aggressiv och snabb utrullning.

Anton Johansson är entreprenör, grundare och vd för e-handelsbyrån Grebban som hjälper e-handlare med strategi, varumärke, design och utveckling. Han är även föreläsare, rådgivare och styrelseledamot i flertalet bolag, och startade och drev Sveriges största e-handelspodd, Ehandelspodden.

Anton Johansson menar att Sverige fortfarande befinner sig barnstadiet när det gäller leverans­boxar.

- Vi är väldigt tidiga. Det finns fortfarande inte boxar på de flesta platser. Vi är också i en fas där boxarna är integrerade i stadsbilden, på Ica-butiken eller på macken.

iBoxen är leverantörsoberoende och placeras utomhus, exempelvis utanför ett bostadshus.

– Jag tycker att iBoxen är jättespännande, och det är väldigt bra att det är en så aggressiv och snabb utrullning. Jag ser flera användningsområden. Jag tror till exempel att iBoxen kommer att få en stor roll när det gäller eftermarknad. Kunder vill kunna returnera varor på vägen till jobbet, säger han.

E-handel hoppade tre till fyra år framåt i tiden i sin utveckling under pandemin. Två stora konsekvenser är enligt Johansson att ”last mile” fick en bred folklig förankring. Nu är det inte bara ”early adopters” som vill ha varor hemlevererade.

Det andra stora genombrottet var att varumärken började leverera direkt till konsument, i stället för att ta omvägen via kedjor och återförsäljare.

Tittar Anton Johansson ytterligare fem år framåt i tiden tror han transportörer i så hög grad som möjligt kommer vilja eliminera tiden som faktor från leverans­er.

– Tar man bort tidsaspekten kan man leverera när det är som mest effektivt, både ekonomiskt och miljömässigt. Jag tror också att det kommer bli fler ”dark warehouses”. Små automatiserade lager där varor kan hämtas för ”last mile”, säger han.

iBoxen – så funkar den.

Här kan du beställa iBoxen.

Tillbaka till nyheter

Presskontakt

Markus Trautmann

Markus Trautmann

Tel: +46 721-417 417
Email: markus.trautmann@iboxen.com