Skip to main contentSkip to navigationSkip to search

2021-11-01

Leverans­boxar en given del i e-handelns infrastruktur

Charlotte Nordén är vd:n som klätt om det klassiska postorderföretaget Cellbes till fullfjädrad e-handlare. Hon tror att leverans­boxarna är en given del av den framtida infrastrukturen för e-handel. – Det kommer krävas en stor utbyggnad i Sverige, säger hon.

Cellbes startade 1954.

2016 värvades Charlotte Nordén till vd-rollen. Hon har en gedigen bakgrund inom konfektion och var vd för Joy när hon fick erbjudandet att komma till Cellbes.

Charlotte Nordén har verkat mitt i omställningsresan till e-handel och stöpt om ett klassiskt postorderföretag till ett renodlat e-handelsföretag.

– Vi fick fortfarande 30 procent av våra beställningar på telefon för några år sedan. Nu är det bara 8 procent, säger hon.

Med nya tider kommer nya utmaningar.

Frågan många e-handlare nu kämpar med är hur de ska få ut varorna till kunder på bästa sätt när paket­en trängs hos de lokala paket­ombuden.

– I Sverige har vi inte haft den innovationen vi behövt ha. Kunderna är vanemänniskor. ”Last mile” har funkat när man jobbat hemma och kan ta emot dagtid. Men nu när många återgår till att vara på jobbet tror jag att det blir mycket tuffare att kunna acceptera hemleverans­er eller att man lämnar vid dörren, säger hon och fortsätter:

– Vi kommer förmodligen vilja ha det på kvällstid om vi ska få det hemlevererat. Kunden kommer i alla fall vilja kunna definiera mycket tydligare när man vill ha paket­en, och följa leverans­erna, säger hon.

Charlotte Nordén ser leverans­boxar som en given del i e-handelns infrastruktur i framtiden.

– Vi startade med leverans­boxar i våras i Estland och Polen, och ser att det fungerar väl och att kunderna gillar flexibiliteten de erbjuder. I dag kan vi erbjuda det i Sverige, Danmark, Estland, Lettland, Polen, Tjeckien och Finland. Det kommer krävas en ännu större utbyggnad i Sverige. Jag tycker personligen att det är väldigt käckt att hämta ut varor i box, säger hon.

Hon ser att leverans­boxar kan vara ett bra alternativ, framför allt i de större städerna. Det unika med iBoxen är att den kan placeras utomhus och att den erbjuder en infrastruktur som är öppen för alla logistikbolag.

– Det kommer krävas fler leverans­alternativ framåt och vi kommer succesivt att erbjuda våra kunder fler alternativ. Utmaningen i större städer är trafiken. Man pratar om ”15-minuters-staden” i framtiden, att man ska kunna gå och cykla var som helst på 15 minuter. Då är leverans­boxar ett superbra alternativ, säger hon.

Tillbaka till nyheter

Presskontakt

Markus Trautmann

Markus Trautmann

Tel: +46 721-417 417
Email: markus.trautmann@iboxen.com