Skip to main contentSkip to navigationSkip to search

2021-12-09

iBoxen öppnar upp för cirkulär ekonomi

Snart kan privatpersoner använda iBoxens leverans­boxar i sitt närområde för att byta, förvara, låna eller sälja begagnade varor. I ett nästa steg kommer iBoxen göra det möjligt för alla second hand-aktörer att använda infrastrukturen, både lokalt och nationellt, för att främja en cirkulär ekonomi. Betalningstransaktionerna kommer att ske med Swish.
– Vi vill väldigt gärna bidra till att varor får en längre livslängd, säger Tim Jörnsen, vd för iBoxen.

Under januari 2022 kommer iBoxen öppna upp möjligheten att använda leverans­boxarna för byten, lån och handel mellan privatpersoner. iBoxens cirka 600 leverans­boxar står utomhus och finns idag i; Storstockholm, Storgöteborg, Norrköping, Malmö, Helsingborg, Lund och Karlstad. Just nu används boxarna till att hämta e-handlade paket­. Men snart kan boxarna även användas till att exempelvis låna ut verktyg till grannar, lämna nycklar till hantverkare eller sälja sådant du inte längre behöver. Idag finns ingen liknande lösning.

– Vi har en lokal, tillgänglig och säker infrastruktur med leverans­boxar som kan göra livet enklare för dem som har en box i sitt kvarter och som kan ersätta det fysiska mötet. Dessutom vill vi väldigt gärna bidra till att varor får en längre livslängd, säger Tim Jörnsen, vd på iBoxen.

Rent praktiskt köper man plats i en leverans­box via iBoxens app. Mottagaren, det vill säga den som ska hämta det som finns i boxen, legitimerar sig via Mobilt BankID för att öppna luckan. Swish kommer att användas som betallösning.

– Precis som Swish bygger iBoxen på en infrastruktur där de agerar som en neutral plattformsaktör. Att Swish som betalsätt kan bidra till att fler ägare byter varor på ett mer hållbart sätt känns riktigt bra. iBoxen är ett klockrent exempel på en aktör som skapar innovativa lösningar via Swish plattform in till sin egen, säger Anders Edlund, Chief Product Officer på Swish.

Under år 2022 kommer iBoxens leverans­boxar att finnas i minst 15 av Sveriges största städer.

 

Så går det till:

  • Avsändaren köper en lucka via iBoxens app för att lägga i varan
  • När varan placerats i en lucka skickas sms till mottagaren att den kan hämtas
  • När varan plockas ut från luckan kan avsändaren se detta i appen
  • Båda är nöjda och glada!


För mer information, kontakta:
Markus Trautmann, kommunikationschef iBoxen 
Mail: markus.trautmann@iboxen.com

Tfn: 0721-417 417

iBoxen
iBoxen bygger en rikstäckande infrastruktur för leverans­boxar utomhus - tillgängliga för alla dygnet runt. Vi investerar stort med målet att alla Sveriges 4,7 miljoner hushåll - i såväl landsbygd som stad - enkelt och bekvämt ska kunna hämta, skicka och returnera sina paket­ via en leverans­box nära sin bostad eller där de dagligen passerar – oavsett var de handlar och vilken transportör som levererar paket­en. Leverans­boxarna är ett nödvändigt och bekvämt alternativ till ombuds- och hemleverans­er.

iBoxens infrastruktur kan användas av alla transportbolag vilket gör det möjligt för e-handeln att fortsätta växa - på ett mer hållbart sätt. Boxarna leder till färre och kortare transporter på landsbygden och skapar förutsättningen för nattleverans­er med elfordon i städer. Allt för en bättre miljö och tillgänglighet. iBoxen ägs av grundarna, Fastighets AB Balder och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) och är finansierat för att bygga ut nätverket med boxar över hela Sverige. iBoxens leverans­boxar använder programvara från företaget Qlocx.

Tillbaka till nyheter

Presskontakt

Markus Trautmann

Markus Trautmann

Tel: +46 721-417 417
Email: markus.trautmann@iboxen.com