Skip to main contentSkip to navigationSkip to search

2021-09-15

iBoxen i nytt samarbete med tre bostadsbolag i Stockholm

Det ska bli enklare för hyresgäster att ta emot paket­leverans­er nära hemmet. I ett samarbete med iBoxen ska de kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem under ett år att använda paket­boxar i Västerort och Söderort i Stockholm. Paket­boxarna ska bidra till en bättre service för hyresgästerna.

Hyresgästerna ska enkelt kunna ta emot och framöver även kunna returnera sina e-handlade varor från en paket­box nära sin bostad.
– Med paket­boxarna gör vi det enklare för hyresgästerna att få vardagen att gå ihop. Vi har sett hur e-handeln har exploderat under pandemin och därför känns det glädjande att ha igång det här samarbetet. Enklare livspussel och färre transporter, säger Dennis Wedin (M), ordförande i Svenska Bostäders styrelse.

Infrastrukturbolaget iBoxen bygger en rikstäckande infrastruktur för paket­boxar, som är öppen för alla transportörer. Konkret innebär det att alla som handlar på nätet kommer att kunna hämta och returnera alla sina paket­ i en och samma paket­box – oavsett vilken sajt de handlat från och vilken transportör som levererar paket­et.

Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem genomför därför ett gemensamt samarbete med omkring 130 paket­boxar, i Västerort och Söderort, som Grimsta, Vällingby, Farsta, och Solberga. Samarbetets syfte är att utforska hur infrastrukturen kring leverans­er av varor till fastigheter kan förbättras. I projektet kommer iBoxen paket­boxar att testas och utvärderas.

– Våra hyresgäster efterfrågar smidiga, hållbara och säkra leverans­lösningar när allt fler köper varor på nätet. Som fastighetsägare ska vi så klart hänga med i den utvecklingen och se hur vi kan underlätta vardagen för våra hyresgäster, säger Helene Engholm, distriktschef Västerort på Svenska Bostäder.


Fakta:

Paket­boxarna kommer att placeras utomhus och kräver ingen markinstallation, fiber eller el, eftersom de drivs på batteri. iBoxen står för hårdvara, drift och underhåll. Fastighetsägarna upplåter markytan.

Den 7 juli 2021 placerades de första 18 paket­boxarna ut inom Svenska Bostäders bestånd. Under hösten placeras omkring 70 boxar ut i Västerort hos Svenska Bostäder, omkring 30 boxar i Farsta hos Familjebostäder och 20 boxar i Solberga hos Stockholmshem.


Så här går det till:

• När du handlar på nätet och ska välja leverans­, så väljer du den paket­box som finns närmast din bostad eller den paket­box som du vill hämta ditt paket­ från.

• Du får en kodnyckel via iBoxens app eller sms när paket­et är på väg. I iBoxens app identifierar du dig med Mobilt BankID och öppnar luckan via Bluetooth.

Instruktioner finns även beskrivna på respektive paket­box.


Om iBoxen

Företaget iBoxen gör hela Sverige tillgängligt, för alla, hela tiden. Genom att snart erbjuda uppskattningsvis 50 000 paket­boxar som använder programvara från företaget Qlocx – från norr till söder – får transportföretagen, företag och e-handlare enkel tillgång till en oberoende och öppen infrastruktur för att ta emot och returnera paket­ som skapar möjligheten för transportbolagen att bli mer hållbara. Infrastrukturen möjliggör en fortsatt snabb expansion av e-handeln – på ett mer hållbart sätt. Eftersom boxen kommer att finnas nära mottagarnas hem i tätorter, möjliggörs en service som är nästan lika bekväm som en hemleverans­. Boxarna leder till färre och kortare transporter på landsbygden och skapar förutsättningen för nattleverans­er med elfordon i städer. Allt för en bättre miljö och tillgänglighet.
 

iBoxen ägs av grundarna, Fastighets AB Balder och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB. iBoxen är finansierat för att bygga ut nätverket med boxar över hela Sverige under åren 2021–2026.
 

Tillbaka till nyheter

Presskontakt

Markus Trautmann

Markus Trautmann

Tel: +46 721-417 417
Email: markus.trautmann@iboxen.com